Over mijzelf

(28 april 2021)

Mijn naam is Erik Dijkshoorn en ben geboren in Den Haag op 25 september 1959. Na jaren van denken, piekeren en observeren zag ik allerlei problemen in de wereld en trok allerlei conclusies. Ik denk ook vaak met oplossingen voor die problemen te komen, oplossingen die voor mij compleet logisch en vanzelfsprekend zijn. Maar het is altijd gebleken dat ik mijn gedachtes nooit goed kon overbrengen en mensen om mij heen korte tijd erg geïnteresseerd waren, maar daarna snel weer afhaakten. Ik heb het gevoel dat ik niet zo zeer buiten de box denk, maar compleet zonder box, terwijl de meeste vanuit de box denken.
Dat zonder box nadenken komt denk door mijn multidisciplinaire opleidingen en ook vooral door mijn ADHD. Dus nu ik mijn site wil gebruiken om de energietransitie begrijpelijk te maken en duidelijke oplossingen wil aanbieden zonder de restricties van een “box”, begrijp ik heel goed dat ik eerst moet uitleggen hoe het in de “box” werkt..

Voordat ik nu de energietransitie ga proberen op te lossen zal eerst nog iets over mijn achtergrond vertellen. Na het atheneum (ß) ben ik in 1980 politicologie aan de UvA gaan studeren. De korte periode dat ik daar was, heb ik vooral politieke filosofie altijd erg serieus genomen en met veel belangstelling bestudeerd en over blijven lezen. Van Confucius, Plato en Aristoteles tot en met Karl Marx en Adam Smith.
Politicologie heb ik maar 1 jaar gedaan. De volgende studie, Industrieel ontwerpen in Delft, heb ik netjes afgemaakt. Met boeken zoals “Small is beautiful” van Schumacher en vakken als ergonomie, economie, logica, 
filosofie, marketing, ontwerpen, projectplanning, productontwerpen, handtekenen, wiskunde en uiteraard de typisch technische TU Delft vakken heb ik uiteindelijk met werk het multidisciplinaire van mijn opleiding kunnen toepassen bij projecten zoals b2b-software ontwerpen en een verwarmingssysteem met bijbehorende fabriek. Nu gebeurd het lezen en studeren online en de knowhow die daar aanwezig is oneindig en erg goed, als je maar weet hoe te zoeken.

Na 15 jaar met mijn gezin in het buitenland gewoond te hebben was ik na mijn terugkeer naar Nederland verbaasd hoe de maatschappij veranderd was door al het marktdenken. Ik hoopte mee te kunnen denken over de energietransitie, maar dat marktdenken  die op allerlei gebieden veel goeds schijnt te hebben gebracht, is op andere gebieden zoals de energiemarkt een doorgeslagen, rondweg gevaarlijk en lijkt moeilijk aan te passen aan de nieuwe energietoekomst. Door het denken in eeuwige economische groei, marktwerking en het maakbare van de natuur en niet meer te begrijpen dat natuurwetten en klimaatverandering echt feiten zijn en voldoening en geluk van individuen opgeofferd worden aan het functioneren van een weggooi-economie, wordt zo ook de hele energietransitie compleet verkeerd aangepakt. Die energietransitie gaat, op de manier zoals het nu aangepakt wordt, niet lukken en gaat de burger inderdaad heel veel kosten. Niet de industrie draait voor die kosten op en zo ook niet de andere sectoren. De burgers wel en dan vooral de burgers met lagere inkomens.

Met de realisatie van mijn ADHD zijn het uiteindelijk mijn medicatie en denkers zoals Jeremy Rifken, die mijn gedachten hielpen te ordenen. In de tijd van genoemde Schumacher was het internet er nog niet en computers met een beetje processing vermogen waren veel te groot en eigenlijk nog niet voor te stellen. Dus het verdedigen van kleinschalige, verantwoorde technologieën waarvan werd aangenomen dat ze mensen meer macht gaven, was eigenlijk een voorspelling die toen nog niet voorgesteld kon worden, Het is wel opmerkelijk hoe het wel lijkt uit te komen, nu alle huidige technologieën zoals supersnel internet en 3D-printing langzamerhand begrepen worden en Jeremy Rifkin die de nu oude ideeën in de nieuwe tijd van dat internet en decentrale energieproductie uitlegt. Jeremy Rifkin is de adviseur van Xi Jinping en Angela Merckel en beiden hebben beleid compleet aangepast aan zijn advies. Daar gaat deze site sinds 30 september 2020 over en vanaf die dag ben ik alle pagina’s compleet gaan aanpassen met als laatste toevoeging in mijn gedachtegang, de interviews met Philipp Blom waarin hij over zijn boek “Het grote wereld toneel” praat. In dat boek lijkt hij even doemsdag te voorspellen vanwege onze vernietigingsdrang van de natuur en de samenleving, maar hij zegt uiteindelijk dat mensen samen en met creativiteit alles kunnen oplossen. 

Elke dag dat ik aan een pagina werk zal ik bovenaan de pagina de datum aanpassen.